Slobodná Európa ‎– Trojka LP

Cena: 600 Kč

Kód zboží: 95970100

VYPRODÁNO

Popis zboží

Výrobce:

Punkrocková jednička na Slovensku vydává své třetí album nazvané příznačně "Trojka". Kapela Slobodná Európa vznikla, jak název napovídá, krátce po Sametové revoluci, zažila zatím největší boom v polovině devadesátých let, leč některé z kapitol sexu, drog a rock'n'rollu byly pro některé členy kapely příliš silné než aby je uhlídaly, což vedlo i k přibližně sedmiletému přerušení činnosti. Zde je jejich první dítko z obnoveného manželství...      

  Možná je to představa mylná a zcestná, možná je to dáno rozdílným způsobem vyjadřování, možná na Slovensku pijí méně piva a tamější protirežimní rebélie jsou opodstatněnější, ale alespoň dle toho, co lze spatřit na oficiálním trhu, se zdá, že soudobému punk-rocku se mnohem lépe než u nás daří u našich východních sousedů. Budeme-li se držet ve sférách nahrávek "majorů", dalo by se to, co v současnosti produkuje namátkou Zóna A či Slobodná Európa, považovat za "čistší" a živější než unavený až otupělý nachmelený bigbít Visacího zámku nebo Znoucecnosti.

Třetí album Slobodné Európy "Trojka", vydané po sedmiletém přerušení činnosti, je živým důkazem toho, jak dnes seriózně obstát s žánrem, který už pro mnohé dávno vymřel. Pokud by se "Trojka" měla charakterizovat třemi nejvýstižnějšími výrazy, pak by to byly lehkost, ironie a nadhled. To platí rozhodně pro výraz a texty, o trochu méně pro hudbu. Tříakordové harmonie, středně rychlá až rychlá tempa a jednoduché riffy jsou zde spíše ústrojným pomocníkem (zde by se srovnání s výše uváděnými českými kolegy ještě sneslo). Koneckonců nejdůležitější hodnotící kritéria pro tento žánr nejsou postavena na hudbě jako takové, ale hlavně přesvědčivosti ve výrazu a "poslání". Za nejpovedenější místa desky by se dala považovat ta, z nichž celková výpověď vyzařuje jen jaksi mimochodem.

Místa, kde všední realitu pouze s odstupem popisují, nehodnotí ji, nemoralizují. Někdy mají podobu čisté radosti z všednosti - "Pustil som si bedňu / po celodennom chaose / na obrazovke beží / vojna v priamom prenose / potom reklama / na zaručené schudnutie / a telenovela / na rychlejšie zblbnutie... / kolko je na svete dobra / krásy a nádeje / situácia je dobrá / nič sa nedeje" ("Nič sa nedeje"), jindy se přidá i mrazivější pointa - "Do Tesca miera moderné rodinky / idú si kúpiť akciové sardinky / a vagabundi z džípov trúbia na blondýnky / sanitka húka zvonia mobily / šoféri trúbia jak debili / a pri výbuchu zahynuli další civili" ("Pes").

Neznamená to, že by se v některých textech ona punková "nasranost" na svět nezdála spíše rozomilá, zrovna tak to ale neznamená, že i velmi zhrzené nálady by neuměli vyjádřit s vtipem ("Stupidity ako Blesk a Nový Čas / v zime teplo, v lete mráz / katastrofy umelé aj prírodné / vojny, skinheadi, povodne / šeky, šoky, stúpajúce penále / životné podmienky zúfalé" - "2003") nebo s patřičnou naléhavostí ("Relatívny pokoj"). Možná snad jen, že dvě humorně dadaistické písně-slogany ("Nechcem byť šišatý", "Shut Up") by mohly zůstat pouze v koncertních podobách a nevystavovat se tak ztrátě vtipu z opakovaného poslechu. Nebýt tohoto drobného vykolejení, dala by se "Trojka" Slobodné Európy považovat za jednu z nejpovedenějších nahrávek domácího punk-rocku začínajícího tisíciletí.

zdroj:musicserver.cz

 

https://www.youtube.com/watch?v=q-r9tQ_wG7A

 

tracklist:

01. Za 5 minút 12 

02. Nechcem byť šišatý 

03. Relatívny pokoj 

04. Tak to už chodí 

05. Zbytočné slzy 

06. Nič sa nedeje 

07. Pes 

08. 2003 

09. Shut Up 

10. Realita 

11. Sopka 

12. Havran 

 

Líbí se? Sdílej dál:

Mohlo by se Vám líbit